Wijn en Wijn.nl

U bevindt zich hier: Informatie » Nieuws

Rode wijn is goed voor je tanden

Het is algemeen bekend dat rode wijn uiteindelijk vlekken op je tanden geeft. Geen rare conclusie is dus dat je er maar beter van af kan blijven als je een mooi wit gebit wilt (houden).

 Italiaanse wetenschappers beweren nu echter dat rode wijn juist goed is voor je gebit. Rode wijn zou beschermen tegen allerlei bacteriën die je tanden aanvallen.

De onderzoekers van de Universiteit van Pavia stelden verschillende bacteriën bloot aan een kleine hoeveelheid rode wijn, waaruit alle alcohol was verwijderd. De reden van het verwijderen van de alcohol was, om duidelijk te zien of een eventueel positief effect te verklaren zou zijn door de andere ingrediënten in rode wijn.

Uit de resultaten bleek dat bacteriën die normaliter de tanden aanvallen zich niet meer kunnen vasthechten aan tanden of speeksel als ze worden blootgesteld aan rode wijn. Dat zou te danken zijn aan de proanthocyanidines. Dit is een groep stoffen die voornamelijk in het vel van druiven zit en die veel antioxidanten bevatten.

De onderzoekers willen nu gaan onderzoeken of deze bestanddelen uit de rode wijn kunnen worden gehaald, en kunnen worden gebruikt als een op zich staande behandeling. Sommige rode wijnen bevatten immers ook veel suikers en zuren die de positieve effecten van de proanthocyanidines zouden tenietdoen. Rode wijn doet je tanden verkleuren. En nu is gebleken dat het toch gezond is voor je gebit.