Wijn en Wijn.nl

U bevindt zich hier: Informatie » Nieuws

Wijn van alles behalve druiven ?!

Bij een maaltijd, zeker als het een uitgebreide is, is het toch wel gebruikelijk om een glaasje likeur of gedestilleerd te drinken. Wie alleen met lokale ingrediënten wil dineren, komt er wat drank betreft, in de Rijn- en Veenstreek bekaaid af. Er zijn hier geen regionale producenten van gedestilleerde dranken.

Dat is wel opmerkelijk aangezien het fruit waarvan sterke alcoholische drank kunnen worden gedestilleerd, hier volop groeien. Pas in de Betuwe zijn producenten te vinden van bijvoorbeeld eau-de-vie van kersen.

Maar er is een alternatief: de verfijnde wijnen van musicus en wijnmaker Robert Berger uit Zoetermeer.

Berger (56) is een grote man met een warrige bos haar, een walrussnor en drukke gebaren. Hij maakt wijnen en champagnes van alles behalve druiven. Hij gebruikt (bos)aardbeien, frambozen, vlierbessen, bramen, rozenbottels, munt en aalbessen. Ook van bloemen, zoals hibiscus en jasmijn, weet hij wijn te maken. Zelfs werkt hij met nog exotischer ingrediënten, zoals berken-, sleedoorn- en gembersap.

Berger heeft het voordeel dat hij zich niet aan de Nederlandse wijnwetgeving hoeft te houden. Die verbiedt het toevoegen van suiker aan de most, het mengsel van druivensap en gist. ,,Wijn wordt officieel alleen van druiven gemaakt. Als je andere ingrediënten als basis gebruikt, ben je dus vrij'', verklaart Berger. ,,Dat is een geluk voor mij, want de fragiele aroma's waarmee ik werk, komen pas tot expressie als je lang doorgist. Daardoor heb ik een hoog percentage alcohol in mijn wijnen, gemiddeld zo rond de achttien procent. Ik werk alleen met de zuivere producten en voeg rozijnen, sinaasappelen of citroenen toe. Om nog maar niet te spreken van industrieel geproduceerde essences.''

Juist dat hoge alcoholpercentage maakt de wijn zo geschikt als aperitief of voor bij het dessert of de koffie.

De wijnen van Robert Berger zijn dus niet bedoeld om snel te nuttigen, maar van de andere kant: eenmaal geopend vervliegt het kwetsbare aroma snel. Wie de fles na openen toch een paar dagen wil bewaren, adviseert Berger: ,,Doe snel de kurk er weer op! Geen zuurstof erbij!''