Wijn en Wijn.nl

U bevindt zich hier: Informatie » Nieuws

Eén fles wijn per dag is prima

Bron: De Tijd

One bottle a day, keeps the (heart) doctor away: wanneer dit al jaren deze stelling predikt, krijgt nu uit wetenschappelijke hoek eindelijk steun.

Want waar de afgelopen decennia honderden medische studies tot de conclusie zijn gekomen dat een matige wijnconsumptie - afgerond: tot 2, maximaal 3 glazen wijn dagelijks - voor de meerderheid van de modale drinkers een positief gezondheidseffect heeft, met name op ons ons hart -en bloedvatenstelsel - , beweert Dr. Larraitz Arriola en zijn Spaanse onderzoeksteam dat we gerust wat dieper in ons glas mogen (moeten?) kijken.

Het feit is dat deze studie die toch als controversiëel werd gezien, werd uitgevoerd in Spanje, het land dat effectief één van de laagste sterftecijfers door hartkwalen registreert.

Bovendien bevestigt dit onderzoek ook de eerder geformuleerde stelling dat het vooral rode wijn met zijn hoger resveratrolgehalte is die de meest positieve invloed op onze gezondheid uitoefent, vergeleken met andere vormen van alcohol.

Hoe verlokkelijk de conclusies ook mogen zijn: een matig alcoholverbruik lijkt toch aangeraden, zelfs voor gezonde drinkers. Want terwijl u enthousiast bezig bent uw hart te wapenen met een extra fles anti-oxidanten, krijgt uw lever ondertussen bij een te gulzige consumptie een hoop te verduren...