Wijn en Wijn.nl

U bevindt zich hier: Informatie » Nieuws

Nederlanders zijn slechte wijnproevers?!

Het is droevig gesteld met de smaakbeleving van de Nederlander. In de strijd om de schappositie in de supermarkten spannen wijnproducenten zich wereldwijd in om de mooiste wijnen te vinifiëren. Maar driekwart van de met veel liefde en passie geproduceerde wijnen verdwijnt niet of nauwelijks geproefd in het keelgat.

Om wijn goed te kunnen proeven is assimilatie met zuurstof (door te slurpen) noodzakelijk: zo komen de smaak- en geurmoleculen in de wijn los. Ervaren wijndrinkers doen dit door de wijn te walsen (met een cirkelende beweging laten ronddraaien in het glas), en vervolgens de wijn naar binnen te slurpen.

Uit een onderzoek onder 1.500 Nederlandse wijndrinkers, opgezet door Ilja Gort, Nederlandse wijnboer in Frankrijk, is gebleken dat maar liefst driekwart van de ondervraagden de wijn doorslikt zonder het noodzakelijke 'slurpen'. Reden: slurpen wordt gezien als 'niet netjes' en 'een vies geluid'.

De kwaliteitsverbetering van de wijnen die door wijnproducenten wereldwijd is ingezet, verdwijnt hierdoor voor een groot deel onopgemerkt door de Nederlandse kelen.

'Ach,' verzucht Gort, 'iedereen heeft het slurpen afgeleerd, dus eigenlijk moeten we blij zijn dat ten minste een kwart van de mensen nog wél slurpt!' (ANP)