Wijn en Wijn.nl

U bevindt zich hier: Informatie » Nieuws

Wijnen uit Engeland?!

Engeland staat bij velen bekend als een land van mist, regen en the afternoon tea. Heren met bolhoeden en paraplu's en dames met haarspelden in het haar. Maar ondanks het koele klimaat wordt er ook wijn geproduceerd.

Uit oude geschriften is te lezen dat er al omstreeks 731 op meerdere plaatsen wijnstokken werden gecultiveerd. Vooral in de nabijheid van kloosters werden wijnstokken aangeplant om in de eigen behoefte van (mis-)wijn te kunnen voorzien. Omstreeks de negende eeuw waren er ongeveer driehonderd wijngaarden in Engeland te vinden.

Gezien het lage aantal zonne-uren en het koele klimaat zijn er vooral vroegrijpende druivensoorten (müller-thurgau, reichensteiner, sheval, huxelrebe en bacchus) aangeplant in goed beschutte wijngaarden. De oogst vindt in Engeland door de klimatologische omstandigheden laat in het jaar plaats; zo rond oktober november.

De wijnen die in Engeland verspreid over de zes regio's worden gemaakt zijn zeer divers en lopen uiteen van een florale aangename wijn van de müller-thurgau tot een op sauvignon blanc lijkende witte wijn. Er worden ook mousserende wijnen gemaakt van de chardonnay en een lichte rode wijn van de cabernet sauvignon en de merlot.

Een typische Engelse witte wijn is aromatisch, fruitig, helder en fris met goede afdronk. Er zijn tal van prachtige wijnen uit verschillende delen van het land. Engelse wijnen passen goed bij de vele streekgerechten, maar u kunt ze ook goed op zichzelf drinken. En vergeet natuurlijk niet de perfecte combinatie van kaas en wijn!