Wijn en Wijn.nl

U bevindt zich hier: Informatie » Nieuws

Prosecco informatiebureau

Op dinsdag 16 december gaat het Prosecco Informatie Bureau van start. Dit nieuwe Nederlandse voorlichtingsbureau voor Prosecco lanceert dan een internetsite met achtergrondinformatie over deze steeds populairder wordende Italiaanse wijn.

In steeds meer horecagelegenheden staat Prosecco op de kaart als betaalbaar alternatief voor Champagne en ook in de supermarkt is Prosecco tegenwoordig volop verkrijgbaar. De meeste consumenten weten echter niet wat Prosecco precies is. De samenstelling en kwaliteit van Prosecco variëren enorm en steeds meer partijen proberen een graantje mee te pikken van het ongekende succes. Om het zogenaamde "rosé-effect" te voorkomen vond een aantal importeurs van deze Italiaanse bubbelwijn het noodzakelijk om zowel de horeca als de consument beter voor te lichten over Prosecco en begint daarom dit onafhankelijke voorlichtingsbureau.

Prosecco

Prosecco is genoemd naar de naam van de inheemse druif waarvan deze wijn wordt gemaakt. De Prosecco-druif is alleen aangeplant in de provincie Veneto in Italië. Hier worden er, vaak zachte, mousserende wijnen van gemaakt, die meestal droog en soms halfdroog zijn. De wijnen worden aangeduid als: Prosecco Frizzante of Prosecco Spumante. Bij Spumante is de wijn onderworpen aan een tweede gisting, terwijl voor een Frizzante eenvoudig koolzuur aan de wijn wordt toegevoegd. Frizzante is vaak ook goedkoper, omdat Spumante in Nederland een extra hoog alcoholaccijns kent van € 1,51 per fles, te vergelijken met dat van Champagne en Cava. Gemiddeld heeft een Prosecco een alcoholgehalte van 10-11% en een typisch kenmerk van Prosecco is het touwtje waarmee de kurk op zijn plaats wordt gehouden.

DOC Prosecco

Om duidelijk te maken dat Prosecco daadwerkelijk is gemaakt van de Prosecco-druif en afkomstig is uit een vastgestelde regio, is het ‘keurmerk' DOC Prosecco ontwikkeld. DOC staat voor Denominazione di Origine Controllata. DOC is de Italiaanse Appellation d'Origine Contrôlée. Sinds 1996 heeft Prosecco recht op een eigen DOC. Alleen de Prosecco uit de specifieke DOC Prosecco-regio, gemaakt van 100% Prosecco-druiven mag zich DOC of D.O.C. Prosecco noemen. Zo wordt de kwaliteit van Prosecco gewaarborgd. Naast de DOC Prosecco zijn er vele andere Prosecco-wijnen, afkomstig uit andere regio's en niet eens altijd gemaakt van de Prosecco-druif. De merknaam Prosecco is (nog) niet beschermd en hier profiteren veel drankproducenten van.

Populariteit

Niet alleen in Nederland is Prosecco de laatste jaren populair geworden. Ook in andere landen als Groot-Brittannië en de Verenigde Staten is de consumptie van Prosecco explosief gestegen.

De streek Veneto is met een productie van zo'n 8,5 miljoen hectoliter per jaar een van de belangrijkste wijnprovincies van Italië. Ten noorden van Venetië vinden we de wijngebieden van het oostelijke deel van Veneto, onder andere in de heuvels rond Treviso. Met name bij het plaatsje Valdobbiadene, zijn veel producenten van Prosecco te vinden.

Kijk op www.proseccoinformatiebureau.nl