Wijn en Wijn.nl

U bevindt zich hier: Informatie » Nieuws

Eetwijnen, heimweewijnen, omfietswijnen, siëstawijnen….

Door: Karel Hoenderdos

Hoe kun je wijn vinden op smaak?

WIJNenWIJN.nl maakt wijn vindbaar voor de liefhebber van lekkere wijnen. En dat is geen eenvoudige missie. Want de wijnliefhebber wordt in de meeste webwinkels geacht ook een wijnkenner te zijn. Het kiezen in een webwinkel gaat niet zoals je door een supermarkt loopt: je oog laten vallen op een etiket en dan de tekst ‘proeven’. Neen, je moet minstens het land, de regio, de druif en andere kenmerken goed weten voordat je een fles ziet. Er valt dus nog heel wat te verbeteren aan de wijnwebwinkels. Dat is onze tweede missie: het beter vindbaar maken van lekkere wijnen in de webwinkels.

Dus: weg met die landen en de regio’s en de druiven? Graag, maar het alternatief is in de hele sector nog niet gevonden. Een van onze webwinkels zei vorig jaar: “ik ga mijn webwinkel helemaal inrichten op smaakselectie!” Toen ik hem onlangs vroeg of dat een succes geworden is zei hij enigszins teleurgesteld: “neen, de consument kiest niet op smaak maar op land. We hebben de webwinkel dus drastisch verbouwd…” Een ding is zeker: het land zegt vrijwel niets over smaak! Moeten we dan de consument op smaakcursus sturen?
 
Ook onze grote broers Gall en Gall hebben de smaakcode laten vallen. Het simpele systeem van tien nummers in vier verschillende kleurblokjes was voor de consument niet helder. Dus: terug naar een korte smaakbeschrijving in twee woorden. Wij zinnen natuurlijk op een alternatief. Het moet toch mogelijk zijn langs digitale weg een betere presentatie te maken dan het winkelschap? Een fles met etiket zegt niets over de smaak, de webwinkel moet dat wel kunnen toch? Wie een tip heeft mag zich melden. Reken maar dat er een doos wijn klaar staat voor de tip die leidt tot een betere presentatie voor de wijnliefhebber!
 
Voorlopig maak is dus maar een verzameling van wijnbeschrijvingen. Dat levert een leuke collage op van beschrijvingen met een vermoeden van smaak:
Nicolaas Klein introduceerde de OMFIETSWIJNEN, die zijn zo lekker dat het een ommetje waard is. Janna Rijpma noemt in verschillende bladen ook de wijnen bij hun smaakbeleving: SIESTAWIJN bijvoorbeeld, heerlijk op de tuinbank bij ondergaande zon… De importeur van Elzaswijnen prijst deze aan als EETWIJNEN, want de culinaire match is fantastisch. Ik las onlangs over HEIMWEEWIJNEN, die je weer het vakantiegevoel geven. En OERWIJNEN, dat zijn mondvolle, authentieke, gerijpte krachtpatsers. Ik spaar lekker door met deze verleidelijke namen, maar ik heb niet de indruk dat we hier de wijnkoper nu een grote dienst mee bewijzen.
 

Karel Hoenderdos