Wijn en Wijn.nl

U bevindt zich hier: Blog

Wijn en Alzheimer

donderdag 4 december 2008 - 11:28:28 - Door: Karel Hoenderdos

Waar ik het gelezen heb weet ik niet meer. Hoe het stofje heet wat zo gezond is ben ik vergeten… Maar ik weet nog wel dat het een prettig bericht was: rode wijn heeft een stofje tegen Alzheimer. Nu moet ik alleen niet vergeten dagelijks mijn glaasje rode wijn te drinken….

Het zijn niet de minste onderzoekers die de afgelopen jaren de heilzame werking van rode wijn hebben gemeld: The Journal of Biological Chemistry in de Verenigde Staten, Onderzoekers van de Mount Sinai School of Medicine in New York en een team Spaanse wetenschappers, verbonden aan de universiteit van Santiago de Compostela, om er maar een paar te noemen. Die heilzame werking is ook niet mis. De onderzoekers beschrijven significante resultaten die helpen tegen ziekten als: longkanker en andere kankers, diabetes type 2 en nu dus ook Alzheimer. De stoffen die hierin zo’n positieve rol spelen zijn o.a. het looizuur en een polyfenol met de naam resveratrol. Dit stofje zit in de pit van rode druiven en hoe langer dit pit in het gistingsproces zit hoe beter…. Kies dus voor wijn met pit.

Dit zijn nu niet bepaald de termen die ik graag op een wijnetiket zou willen vinden. De onderzoekers hebben gelukkig wel naar het etiket gekeken. In het New Yorkse onderzoek wordt specifiek gemeld dat Cabernet Sauvignon gebruikt is als testmiddel. Dast moet een heel gezellig onderzoek geweest zijn.

Hoe het moleculaire proces werkt is ook beschreven, maar dat gaat boven mijn pet. Onder die pet vind ik het een prettige gedachte dat moeder natuur de rode wijn zo goed gezind is.
Ik drink ook geen moleculen, toch? Bovendien is wijn ook op een andere manier goed tegen Alzheimer: hoe meer je proeft, hoe beter je de namen kunt onthouden van druiven, smaken, domeinen, en heus: er zijn van die wijnen die je nooit meer vergeet! Santé!

Reacties (2)

Reactie van Bart - zondag 1 maart 2009, 14:01:59
Veel studies m.b.t. resveratrol zijn in vitro studies of studies in ratten, vissen of andere dieren. Enkele studies gedaan in mensen wijzen op een zeer lage tot bij niet meerbare bioavailability van resveratrol.Resveratrol is een beetje een zelf voedende hype aan het worden waarbij kritiek op de werkzaamheid van resveratrol bij mensen niet makkelijk aanvaard wordt.Dit komt vooral omdat op veel fora de productent en de consument 1 groep zijn geworden. Er veel nml ontzettend veel geld te verdienen met resveratrol. Alleen jammer dat het vrijwel meteen door de lever omgezet wordt in metabolieten waarvan de werking nog niet onderzocht zijn en waarvan de werking niet hetzelfde is als de in vitro geteste resveratrol die niet de lever passeert.

https://www.foryourhealth.eu/content/new-resveratrol-study-shows-low-bioavailability-vivo-healthy-subjects

Stukje van de Linus Pauling Institute site :

- Resveratrol is a polyphenolic compound found in grapes, red wine, purple grape juice, peanuts, and some berries. (More Information)

- When taken orally, resveratrol appears to be well-absorbed by humans, but its bioavailability is relatively low because it is rapidly metabolized and eliminated. (More Information)

- Scientists became interested in exploring potential health benefits of resveratrol when its presence was reported in red wine, leading to speculation that resveratrol might help explain the “French Paradox.” (More Information)

- Moderate alcohol consumption has been consistently associated with 20-30% reductions in coronary heart disease risk, but it is not yet clear whether red wine polyphenols, such as resveratrol, confer any additional risk reduction. (More Information)

- Although resveratrol can inhibit the growth of cancer cells in culture and in some animal models, it is not known whether high intakes of resveratrol can prevent cancer in humans. (More Information)

- Resveratrol administration has increased the lifespans of yeast, worms, fruit flies, fish, and mice fed a high-calorie diet, but it is not known whether resveratrol will have similar effects in humans. (More Information)

- At present, relatively little is known about the effects of resveratrol in humans.

https://lpi.oregonstate.edu/infocenter/phytochemicals/resveratrol/index.html
Reactie van Karel hoenderdos - zondag 1 maart 2009, 19:49:58
Hartelijk dank voor de uitgebreide en degelijke reactie. De wens is altijd weer de vader van de gedachte, zeker na het drinken van een glaasje wijn bij de bespiegelingen van het ouder worden...