Wijn en Wijn.nl

U bevindt zich hier: Blog

Wijn uit een boekje?

woensdag 19 november 2008 - 11:49:22 - Door: Karel Hoenderdos

Ze zijn er weer: de wijngidsen 2009. De Beste Wijnen onder de vijf euro, door Harold Hamersma geproefd en beschreven. De vijftig beste wijnen in de Elsevier, geproefd door Nicolaas Klei. Hij schreef ook de Superwijngids 2009, met de bekende ‘omfietswijen’. Nu in de boekwinkel de nieuwe wijnster: Astrid Joosten, ze schrijft voor en over de wijnkopende vrouw. Of neem de gids met de betere wijnen onder de tien euro. En dan nog de boeken die je helpen de juiste wijn bij het gerecht te vinden. Help! Wie geeft het boek uit om ons te helpen kiezen uit deze boeken?

Eigenlijk is het grote onzin: de importeur of winkel die zijn wijn niet instuurt naar een goeroe wordt natuurlijk niet in de gids opgenomen. Dus meer dan 90% van onze wijnimport laten de wijngorgelende orakels links liggen. En als we vervolgens als een kudde dorstige ezels langs de schappen gaan om de sterren te verzamelen van deze wijnpredikers dan worden we allemaal kleine Duijkertjes of omfietsende Nicolaasjes. Die wijn is lekker want…… nee toch?

De wijngidsen zijn elk jaar weer een succes. Het appelleert aan onze onwetendheid, sterker nog: onze angst. Stel je voor dat we voor vijf euro een miskoop doen. En wie kan eigenlijk de etiketten lezen als hij een wijn zoekt voor bij een hazenrug of reebout?

Ik zou wel eens een boekje willen kopen over “Mijn beste wijnen – hoe vind ik die?” Dat moet niet al te moeilijk zijn, want ik ben immers de enige die bepaalt wat lekker is. En als ik dat nu opschrijf, stap voor stap. Dan is zelfs een vieze wijn een interessante aanvulling op mijn smaakontdekkingsreis. Dat is toch veel spannender? Ik wil ook weten welke druiven erin zitten, want zolang wijn 100% druivensap is zegt de druif toch wel erg veel over de smaak. Welke consument kent het verschil tussen een Merlot en een Syrah? Naamsbekendheid van deze druiven is 100%, smaakbekendheid: nog geen 10%. Er is dus nog heel wat te beleven als je een eigen-wijze wijndrinker wilt worden. Bij WIJNenWIJN.nl kun je maximaal kijken, vergelijken, sorteren en dan kopen.

Nog een argument om geen wijngids te kopen? Je eerste besparing is al € 15,-- . Koop daar je eerste proefwijn voor in plaats van die voorgekauwde wijngidsen. Beoordeel zelf, schrijf zelf en vooral: geniet meer!