Wijn en Wijn.nl

U bevindt zich hier: Blog

Bisschopswijn

maandag 10 november 2008 - 19:01:03 - Door: Karel Hoenderdos

Voor sommigen een gruwel: wijn opwarmen en ‘verminken’ met kruiden en sinaasappels. Voor anderen een heerlijke traditie in de omslag naar het koude winterweer. Ik was benieuwd: hoe maak je dat eigenlijk? En: is Bisschopswijn hetzelfde als Glühwein? Kun je het in een fles kopen of moet je deze toverdrank zelf brouwen?

Deze vragen hebben mij een uitgebreide speurtocht opgeleverd, waar ik zelfs dorstig van werd. Ik kan je nu deze speurtocht besparen door kort een samenvatting te geven.

Glühwein en Bisschopswijn zijn niet hetzelfde. Glühwein is eigenlijk precies wat het zegt: warme wijn met wat kruiden en andere smaakversterkers erin. Bisschopswijn is volgens Oudhollandse recepten heel wat gevarieerder van samenstelling. Er zijn honderden recepten te vinden, dus voor echte brouwers is het leuk hiermee te experimenteren. Je zou zelfs een leuke proeverij kunnen organiseren: wie maakt de lekkerste Bisschopswijn! Op hoofdlijnen bevat deze niet alleen rode wijn, maar ook brandewijn en soms zelfs een glas port. Vervolgens meerdere kruiden en citrusvruchten. Over het al dan niet toevoegen van water zijn de toverdokters het niet eens.

En dan de hamvraag: kun je deze wijn kopen. Via Google vond ik wel Glühwein, maar geen Bisschopswijn. Er zit dus nog een gat in de markt! Zelfs ons uitgebreide wijnportaal www.wijnenwijn.nl met meer dan 5000 wijnen in dertien webwinkels heeft het niet beschikbaar. Natuurlijk wel de basis: rode wijn in vele soorten en smaken. In dit geval is de aanbeveling: geen wijn die op hout gelegen heeft, eerder een soepele vin-de-pays. Maar als wijnliefhebber zou ik ook niet voor de goedkoopste gaan. Wie wil genieten van een geurig warm glas Bisschopswijn moet wel een fles lekkere wijn als basis nemen. Eigenlijk is een Spaanse wijn wel passend bij deze wijn, vind je niet? Oh, ja het recept voor de fijnproevers:

Bisschopswijn

 • 4 dl water 
 • schil van een halve citroen
 • 2 kaneelstokjes
 • 6 kruidnagels
 • 10 eetlepels suiker
 • 1 wijnglas cognac
 • 3/4 liter rode wijn
 • 1 theelepel kaneelpoeder
 • 1 wijnglas rode port
 • nootmuskaat
 • schijfjes appel

Verwarm het water met de schil, de kaneelstokjes en de kruidnagels, totdat het bijna kookt. Voeg de suiker en de cognac toe. Giet het mengsel door een zeef in een kom en voeg de rode wijn toe. Laat alles op een zacht pitje weer warm worden. Strooi het kaneelpoeder over de drank en giet de port erbij. Schenk de wijn in de glazen en voeg één of twee schijfjes appel toe. Voor het opdienen de nootmuskaat in de glazen raspen. Tenslotte: maak de randen van de glazen even nat en dompel ze in de poedersuiker! Laat nu het heerlijk avondje maar komen!