Wijn en Wijn.nl

U bevindt zich hier: Blog

Wijndrinkers zijn slimmer dan bierdrinkers

woensdag 15 september 2010 - 19:35:07 - Door: Karel Hoenderdos

Binnenkort begint in een leuk project waar we allemaal baat bij hebben. Ik ben alleen vergeten wanneer het is en waar. Ik behoor dan ook tot de doelgroep, het gaat namelijk om de start van een Alzheimer Cafe. Vergeetachtigheid is een nationale volksziekte en we maken ons collectief zorgen om de kwaliteit van onze grijze cellen.

Naarmate onze computers een steeds krachtiger geheugen hebben daalt de capaciteit van onze eigen vermogens om iets te onthouden. Zou daar een verband tussen zijn? Dat is nog niet onderzocht. Wat wel onderzocht is lees ik momenteel in een boek van Harold Hamersma, de bekende schrijver van de wijnalmanak. Ik kreeg het boek onlangs cadeau. Of dat nu was vanwege mijn vergeetachtigheid of vanwege mijn wijnpassie is me nog niet helemaal duidelijk, maar de vinoloog heeft uitgebreid studie gedaan van de relatie tussen wijn drinken en ons falende geheugen. En het goede nieuws is: regelmatig een goed glas wijn drinken helpt bij het voorkomen van Alzheimer. Vandaar dat het Alzheimer Café mij een uitstekend initiatief lijkt. Een goede wijnkaart is daar dus onontbeerlijk!

Nu wil ik je niet lastig vallen met ingewikkelde termen als flavonoïden of antioxidanten en de invloed daarvan op onze hypocampus, maar neem van mij aan dat een onvoorstelbaar groot aantal onderzoeken en publicaties in wetenschappelijke tijdschriften unaniem dezelfde uitkomst hebben!

Zomaar een paar quotes uit dit interessante boek. Ik zou willen dat deze op grote witte etiketten vermeld worden met een dikke zwarte rand erom. Ja net als op de pakjes sigaretten met doodswensen, maar dan nu positief:

“Bij het drinken van 1 of meer glazen per week daalt het risico op dementie met 40%”

“Bij het drinken van 1 tot 3 glazen per dag daalt het risico op dementie zelfs met 60%”

Deze percentages gelden voor mannen, bij vrouwen ligt het percentage helaas wat lager. Maar voor vrouwen is er ook een bijzonder onderzoeksresultaat: “vrouwen die regelmatig drinken leveren betere verstandelijke prestaties en ondervinden minder achteruitgang bij hun geestelijke vermogens.”

Deze is ook interessant voor wie van puzzelen houdt: “drinkers van rode wijn voeren een geheugentest tweemaal sneller uit dan niet-drinkers.” Juist rode wijn die op eikenhout heeft gelegen werkt 250 maal krachtiger dan het geneesmiddel etosopide, bij het bestrijden van tumoren.

En tenslotte de uitsmijter van alle onderzoeken voor wie andere dranken beter vindt dan wijn: “wijndrinkers blijken slimmer te zijn dan bierdrinkers en geheelonthouders.”
Maar waar en wanneer is nu dat Alzheimer Café? Op internet vind deze teleurstellende mededeling: er is gelegenheid voor het drinken van een kopje koffie…