Wijn en Wijn.nl

U bevindt zich hier: Blog

Hoe voed ik de terrashouder op?

donderdag 24 juni 2010 - 19:40:44 - Door:

Was vorig jaar de rosé ‘HOT’, dit jaar is witte wijn ‘COOL’. Het aardige is dat door een zomerlang witte wijnen te drinken je hiermee je smaak kunt ontwikkelen. Want Chardonnay kan dan nog zo verrassend zijn (meestal niet) er is natuurlijk veel meer te beleven op een zomers terras. Althans... dat is te hopen!

Op een redelijk exclusief en intiem terras in Utrecht vroeg ik dus naar een witte wijn. En waarachtig: ik kon kiezen! Geen blanke huiswijn van 13 glazen op een dienblad, maar echte Franse Chardonnay uit de Gascogne of een Spaanse Garnacha.

Dat is een goede commerciële keus. Maar mijn gevoel voor commercie gaat net iets verder. Nog beter was het als er een Elzas of een kruidig wit uit de nieuwe wereld aangeboden zou worden. Met een beetje overtuiging voedt je zo klanten op de wijn ook te proeven en er van te genieten.

Omdat de terrashouders hun klanten niet leren wijn proeven stel ik daarom voor dat wij de terrashouders leren proeven! De eerste vraag is dus: “welke witte wijnen heeft u?” Hier valt eerst de vakantiekracht al door de mand en mogelijk ook de vaste bediende. Maak het ze maar moeilijk!
“Heeft u ook een kruidige witte wijn?” Is een uitstekende directe vraag. Maak je smaakvoorkeur bekend! De klant was ooit koning en voor wijn kun je geen genoegen nemen met een gemiddelde standaard slobber vind ik. Als het antwoord alleen ‘Huiswijn’ is dan zou ik direct vragen: en wat is dan die huiswijn? Laat ze hun huiswerk maar doen, we betalen er ten slotte goed voor. Als ze dan komen met een onbestemde ‘Chardonnay’ zou ik vragen: "heeft u ook een andere wijn in huis? Ik zoet iets zoeter, of kruidiger." Net wat je wenst. "Kunt u er wat olijven bij serveren met een schijfje stokbrood?"

Sinds de terraswereld vergeten is wat gastheerschap en gastronomie is moeten wij het ze maar weer leren. Let daarbij ook op de temperatuur. De meeste wijnen worden te koud geserveerd. En zodra ze een andere fles voor je moeten openen heb je kans dat ze juist niet gekoeld is. Wees dus kritisch, dan hebben we de meeste kans dat wijnen op het terras weer in kwaliteit toenemen.
Ik hoef daarvoor geen richtlijnen te geven, want zoveel liefhebbers zoveel voorkeuren. Maar een basiskaart van vier witte wijnen in de zomer is toch wel het minimum. Halfzoet, mild droog, kruidig en iets met vanilletonen lijkt me een mooi palet. Als terras kun je juist hierin onderscheiden. Wie weet kom ik terug voor dat lekkere wijntje!

Dat heeft niet met stijl, prijs of imago te maken, maar met de meest basale behoefte dat wijn moet passen bij onze stemming, de sfeer en de hapjes die we bestellen. Zo simpel is het. Dat de praktijk niet verder komt dan huiswijn hoeven we niet langer te accepteren, anders drink ik liever op mijn eigen terras!