Wijn en Wijn.nl

U bevindt zich hier: Blog

Obama-wijn smaakt naar politiek

zondag 28 februari 2010 - 10:09:01 - Door: Karel Hoenderdos

De naam van president Barack Obama staat garant voor aandacht en iedereen probeert daar een graantje van mee te pikken. Obama is volgens onbevestigde berichten een echte wijnliefhebber met mogelijk 1.000 flessen wijn in de kelder van zijn huis in Chicago. De vorige president (we noemen geen namen) dronk geen druppel wijn, dus de hele wijnwereld ziet in Obama nu een nieuwe ambassadeur.

Overigens is er over de kwaliteit van de wijnen in de kelder onder huize Obama nog niets bekend.. Maar Obama is natuurlijk in de eerste plaats politicus. Tijdens de eerste lunch van president Obama werd, niet verwonderlijk, uitsluitend Amerikaanse wijn geschonken. Het moet voor de wijnboeren in kwaliteitsgebieden als bijvoorbeeld Oregon een teleurstelling zijn dat er uitsluitend Californische wijnen werden geschonken. Er wordt dus nauwgezet gevolgd welke etiketten op tafel komen. De inaugurale lunch van drie gangen werd begeleid door: een Duckhorn Vineyards 2007 Sauvignon Blanc, een Goldeneye 2005 Pinot Noir en bij het dessert een mousserende wijn van Korbel, de 'Special Inaugural Cuvée'. Of er Europese wijnen op tafel komen? Ook dat zal van de politieke verhoudingen afhangen!

Dus: als Europeanen moeten we het uit een ander vat gieten. De eerste zwarte wijnboerin van Frankrijk, Angela Bousquet-Keita, heeft een speciale Obama-wijn gemaakt. De uit Guinee afkomstige wijnboerin is eigenaar van het wijngoed Domain Saint-Antoine in Zuid Frankrijk. De Obama-wijn is volgens haar een elegante rode wijn met een aroma van kaneel, vanille en kruiden. Hij wordt verkocht in dozen van drie flessen voor 150 euro. Voor de oogst heeft zij vluchtelingen uit de West-Sudanese crisisregio Darfur in dienst genomen. De opbrengst komt ten goede aan hulporganisaties in Darfur.

Obama heeft alle tijd om deze wijn op tafel te zetten, zij zal pas tijdens de tweede ambtstermijn op haar top zijn.

Karel Hoenderdos