Wijn en Wijn.nl

U bevindt zich hier: Blog

Biologische wijn: daar voel je je goed bij!

zaterdag 9 januari 2010 - 16:14:09 - Door: Karel Hoenderdos

Het heeft lang geduurd voordat ‘biologisch’ begon door te breken in de winkelschappen. Maar vermoedelijk heeft ‘Kopenhagen’ meer opgeleverd dan een politieke mislukking. De noodzaak om duurzaam, ecologisch of biobewust te handelen is eindelijk een soort “basisprincipe” geworden. 

Als consument vinden we nu dat producenten verantwoord moeten omspringen met energie en grondstoffen. Ook in de levensmiddelen moeten minder kleurstoffen, smaakstoffen en andere nepartikelen zitten, want we ‘kiezen bewust’. Bij wijn is dat een iets ander verhaal.

Veel wijnen zijn altijd, of nog steeds, 100% puur natuur en zonder kunstmatige middelen gerijpt.
Ik koop al jaren uitstekende wijnen bij de wijnboeren op mijn vakantiestrooptochten. Kopen bij de bron betekent meer dan een goed glas wijn: je ziet de mensen, je hoort het verhaal en je proeft de passie waarmee deze mensen hun wijngaard koesteren. En wat mij opvalt bij de meeste van deze kleine wijnboeren: ze zijn het liefst 100% biologisch. Maar het staat niet op het etiket. “Dat is te duur” is hun antwoord. Het verkrijgen van een biologisch label, de controles en de prijs die daarvoor betaald moet worden vinden ze eigenlijk niet terecht: het is onze wijn, wij zijn puur en daar hoeft het bio-instituut niet rijk mee te worden is hun idee. Ik vind dat ze gelijk hebben. Het moet mogelijk zijn om pure wijn te kopen zonder SKAL-nummer, EKO-sticker of welke andere profiteur dan ook.

Als het mogelijk is om een ‘appellation contrôlée’ te maken die aan honderden voorwaarden voldoet dan mag er ook wel een bio-titel achter staan als dat terecht is.

Ik kwam bij een wijnboer in Zuid Frankrijk die mij het volgende vertelde: “Ik heb het vak geleerd van mijn vader. Hij leerde het van zijn vader. En dat al zeven generaties lang. De grond bewerken we nog op dezelfde wijze: met de ploeg achter het paard, met de snoeischaar in de hand, met de mand op de rug, met de voeten in de pers. Een tikkeltje ouderwets? Jazeker, hij is bepaald een (uit)zonderling. Maar ook in de Elzas kwam ik bij een aantal wijnboeren, die mij met overtuiging vertelden dat ze bewust biologisch zijn gaan produceren omdat ‘puur’ het typische Elzas-terroir nog beter tot zijn recht laat komen. Dat betekent soms een beetje drab onderin de fles, het chique woord is depot.

Het maakt niet allen de wijnbouw een stukje avontuurlijker, ook de wijn zelf krijgt weer een persoonlijke toets. Dat is meer dan een goed gevoel, het is goede wijn!

Wij hebben een mooie selectie gemaakt: klik hier voor een selectie biologische wijnen.