Wijn en Wijn.nl

U bevindt zich hier: Blog

Champagne met rose bril!

dinsdag 15 december 2009 - 16:02:32 - Door: Karel Hoenderdos

Voor de liefhebbers van Champagne zit het glas altijd halfvol. Optimisten zien 2010 met een rose bril tegemoet. Maar het kan ook anders. Als je van nature niet zoveel peptiden hebt is er nu ook Rosé Champagne. Dit jaar is het een absolute hit: feest met een kleurtje.

Rosé Champagne is er altijd geweest, grote Champagnehuizen maakten deze omwille van de fruitige smaak en als goede begeleider bij zacht vlees en lichte hapjes. De ideale cocktail dus. Voor de echte wijnliefhebber moet Rosé Champagne toch wel aan een aantal criteria voldoen.

Eerst en voor alles moet er “Champagne” op de fles staan, een garantie dat het ook uit de gelijknamige streek komt. Vervolgens zijn er nog twee mogelijkheden: het is een blend van witte champagne met een scheutje rode wijn of het is (deels) van rode druiven gemaakt die net lang genoeg in het vat zijn gebleven om het rose kleurtje eraan te geven. Overigens zijn de meeste Champagnes gemaakt van zowel rode als witte druiven, maar de schil krijgt geen tijd zijn kleur af te geven. Dat de Rosé Champagne dus meer smaak heeft komt door die langere rijping van de rode druif. Hierdoor kan de kleur (en de smaak) ook verschillen, van heel licht zalmrose tot een diepe warme roségloed.

En dan is er voor de kenners nog te kiezen uit de verschillende Champagnehuizen en het jaar van de oogst. De meeste champagnes bevatten geen jaartal. Dat komt omdat zij jaarlijks een deel van de oogst reserveren om dit in latere jaren te mengen. Hierdoor zal de smaak zo constant mogelijk zijn. De Champagne die je vorig jaar lekker vond zal dit jaar dus vrijwel gelijk zijn. Dat heeft zo zijn voordelen dus, maar het is minder spannend.

Wie dus een avontuurtje zoekt deze maand kiest in ieder geval voor 1 fles Rosé Champagne, al is het maar voor een spannende avond, een rose bril en een optimistisch 2010!
De collectie van onze webwinkels hebben wij natuurlijk op een rijtje staan: zie hier en prosit!