Wijn en Wijn.nl

U bevindt zich hier: Blog

Wijn en de garagebox

maandag 10 augustus 2009 - 12:09:53 - Door: Karel Hoenderdos

Het is compleet wereldvreemd, uit een andere tijd zou je haast denken. Nu lijkt het vaak dat oude wijn altijd beter is dan nieuwe, maar dat oude slijters ook beter zouden zijn dan de nieuwe wijnboeren kan ik per vandaag echt ontkennen.

De slijtersvakbond en hun vakblad melden dat de internethandel in wijn grotendeels illegaal is. Vanuit de garagebox of de zolderverdieping werken een stelletje computerfreaks aan hun webwinkel. Zij controleren liever niet op de leeftijd van 16 jaar en ouder, want dat zou alleen maar omzet kosten. Dat moet maar eens afgelopen zijn schrijven ze. De oplossing hebben ze ook al: het wijnpakket mag niet meer door de post worden bezorgd, maar moet worden afgehaald op het postkantoor, met legitimatie. Postkantoor? Over welke tijd hebben we het nog.

Neen, de slijters hebben hun winkel, hun vak en hun klok stilgezet ergens in de vorige eeuw. Natuurlijk zijn er goede, moderne, hippe en handige commerciële slijters. Zij hebben ook een uitstekende website. En ja, natuurlijk is zal er ergens nog in Nederland een startende wijn-webwinkel te vinden zijn met een garagebox. Elke uitzondering bevestigt de regel: de wijn-webwinkel is professioneel geworden.

Wat wij vaststellen is het tegenovergestelde: de wijnconsument is boven de zestien jaar en de wijnliefhebber vindt steeds vaker de mooiste wijnen op internet. Natuurlijk is het op internet beter wijn kopen! Veel meer informatie over smaak, herkomst en menusuggesties. Veel meer kennis dan de verkoper achter de slijtertoonbank of de vakkenvuller in de supermarkt. Het hoeft niet goedkoper te zijn, als het maar een smaaksensatie oplevert. Kwaliteit is het trefwoord. Tevredenheid is de ultieme voorwaarde om een klant te behouden. Je gaat geen kilometer omrijden voor een andere slijter, maar een andere webwinkel is slechts 1 muisklik verder….

En ja, die garagebox… Het grappige is dat de wijn niet uit een garagebox komt, het gaat er IN! Want een goede wijn koop je graag per 6 of 12 stuks. De slijter weet dat natuurlijk niet, want u moet die dozen altijd zelf sjouwen. Zo ging dat namelijk vroeger.