Wijn en Wijn.nl

U bevindt zich hier: Blog

Dure wijn is eigenlijk spotgoedkoop.

donderdag 2 juli 2009 - 10:59:24 - Door: Karel Hoenderdos

Deze gedachte is uiterst plezierig voor mensen die van het goede leven houden. Nu is er over dure wijn al heel veel gezegd en geschreven. Zo zou het prijsverschil zelden gelijk staan aan het smaakverschil. Onlangs was er weer een blind proefpanel op TV waar de dure wijn door de mand viel. Of zo je wilt de goedkope wijn gewoon voortreffelijk was.

Dit maakt een site als www.wijnenwijn.nl juist zo aantrekkelijk: de pareltjes uit een regio kun je goed met elkaar vergelijken! Maar mijn stelling gaat toch over een ander aspect. Waarom vinden we wijn duur, terwijl we voor heel wat onzinproducten vele malen meer uitgeven?

Laten we eens gaan voor een Chateau Petrus uit 1973 voor de alleszins redelijke prijs van €975,--.
Als we deze fles vullen met een gangbare printerinkt van HP dan kost die fles al het dubbele, namelijk € 1930,-. Vul deze fles met enkele flacons Chanel No 5 en de kassa tikt € 7250,-- Reken het maar eens uit voor andere kwaliteitsproducten als echte Aceto Balsemico of eenvoudige producten als deodorant, oogdruppels en neusspray.

In alle gevallen is de Chateau Petrus een ultiem genot voor een zeer redelijke prijs. Dus: doe ‘es gek, laat de printer eens uitstaan en zoek een wijn op die je altijd al had willen proeven! Bijvoorbeeld:

Onvergetelijk en beroemd rood:
Chateau Latour 1986 - € 335,--

Of voor de liefhebbers van kostelijk wit:
Chateau d’Yquem Sauternes uit 1990 € 547,20

En voor wie dit nog een tikkeltje te wild is:
Chassagne Montrachet 1e Cru Morgeot Blanc voor slechts €  42,95