Wijn en Wijn.nl

U bevindt zich hier: Blog

Eerlijk is Heerlijk....

donderdag 4 juni 2009 - 21:34:27 - Door: Karel Hoenderdos

Dit thema is het antwoord van Unox op het thema van Albert Heyn “Puur en Eerlijk”. Wat een vreemde trefwoorden zijn dat. Alsof we tot nu toe geen eerlijk eten voorgeschoteld kregen. In de vakbladen lees je de achterkant van het verhaal: “we willen inspelen op de nieuwe behoeften van de consument.” Met andere woorden: “de klant koopt liever pure producten, dus moeten we dat op de potjes plakken.” Maar het blijft natuurlijk nep. Hoe zit dat met pure en eerlijke wijn?

Er is inderdaad een enorme doorbraak op het gebied van ‘pure’ wijn volgens de oude ambachtelijke procedés. Daar zijn twee redenen voor.

Enerzijds is de vraag naar biologische wijn de afgelopen jaren heel langzaam en gestaag gegroeid. Het zijn niet de bio-dynamische milieufreaks die deze wijn drinken maar de liefhebbers voor wijn met een verhaal.

Anderzijds wordt de wijnmarkt overspoeld met wijnmerken die geblend worden op smaak. Dat doen ze overigens voortreffelijk, maar de verrassing is verdwenen. Elke fles is dezelfde compositie. En wie van wijn houdt zoekt juist de verrassing, de variatie. Het jaar van oorsprong of de ‘terroir’ zoals dat heet. En dat is nu precies waar de kleinere wijnboeren op inspelen: wij zijn nog puur, wijn zijn ambachtelijke traditionele wijnmakers. En dus doen zij een stapje terug in de geschiedenis: terug naar de oorsprong van het wijn maken. Puur en Eerlijk, dat is pas Heerlijk.

Waar koop je dan die pure heerlijke wijnen? Dat is nog best lastig. Hier en daar staat een fair-trade wijn en er zijn enkele biologische wijnen in de winkelschappen te bekennen. Maar dat zegt nog niets over smaak of kwaliteit. Daarom heb je de meeste kans op een mooie ambachtelijke wijn bij de webwinkels die zelf importeren. Zij zoeken allereerst een voortreffelijke smaak, maar wel bij die wijnboeren die heel traditioneel het familiebedrijf voortzetten. Dit is wijn waar met passie en trots aan gewerkt wordt, en dat proef je. Bijvoorbeeld:

Rood

The Hedonist Shiraz 2006 (biodynamisch)uit Australië– (Parker gaf de 2005 – oogst 91 punten!)
(van dit domein ook prachtige rosé en witte wijnen beschikbaar)

Rosé

Castano Monastrell 2006 (Spanje)
Een expressieve en geurige rosé, ook geschikt voor bij een lichte maaltijd.

Wit

Cuma Torrontes, zachtdroge biologische wijn uit Argentinië (2007) Ingetogen geuren en uitbundig van smaak. Doet zijn naam eer aan: Cuma is het Aymara voor puur!

Mousserend

Clairette de Die (Fr.) – een droomwijn uit de Drome, goudkleurig vanwege de 75% Muscat en 25% Clairette. Een uitstekend alternatief voor een “echte” demi-sec Champagne.

Dus laten we toasten op de natuur en drink het puur!