Wijn en Wijn.nl

U bevindt zich hier: Blog

Een kurkentrekker met smaak…

woensdag 6 mei 2009 - 09:55:13 - Door:

Wat is de relatie tussen de kurkentrekker en de wijn? Dat is een fascinerende vraag. De sommelier heeft dit als enige gereedschap en verleent daar zijn status aan. Zeker nu de schroefdop in opmars is.

De schroefdop is het einde van een ritueel, maar wat doet dat met onze smaak?
Ik heb al heel wat soorten en maten kurkentrekkers gebruikt. Zonder er ooit aandacht aan te hebben besteed, het was gewoon een simpel ding dat de weg naar een goed glas wijn opende. Pas als de kurkentrekker weigert merk je waarom de een handiger is dan de andere. En dat betekende soms dat ik een geavanceerde schroefmachine met retourpropeller aan de kant smeet en in de keukenla op zoek ging naar die oude simpel houten handtrekker. Er komt een moment dat ik die oude trekker ga inlijsten als een ode aan de eenvoud en voor de vele bewezen diensten door de jaren heen. Maar nu nog niet. Er zijn af en toe momenten waarop ik hem weer nodig heb. Bijvoorbeeld als mijn ultramoderne Vacuvin kurkentrekker de halve kurk naar boven trekt. Dan ren ik weer naar de keukenla en jawel, ook een halve kurk komt perfect tevoorschijn met mijn ouwe makker.

Ik heb ook een sommeliermes, gekregen van een bevriende wijn-webwinkel. Dit is prachtige multifunctionele eenvoud om de cap te verwijderen en in een sierlijke beweging de kurk te bevrijden. Wat opvalt aan het assortiment kurkentrekkers is niet alleen het eindeloze vernuft waarmee dit apparaat telkens opnieuw wordt uitgevonden. Het is juist wat ontbreekt aan deze range van gereedschappen! Waar blijft de elektrische kurkentrekker? Waarom heeft Philips nooit dit keukenapparaat in haar laboratorium onder handen genomen? Van tandenborstel tot messenslijper en van slagroomklopper tot kruimelzuiger is elke huishoudelijke handeling inmiddels wel voorzien van een elektrische editie. Maar tegelijk zie al het bezwaar: het geluid van een elektrische kurkentrekker zal anders zijn dan het geluid van een licht piepende kurk en de zachte plop waarmee de fles geopend wordt. Precies: die plop, de handmatige kracht en de beweging, die korte ceremonie die voorafgaat aan het klok-klok-klok en de toast… die is onvervangbaar. Dat smaakt naar meer!

Daarom vind ik een schroefdop ook een droevige vertoning. Het losdraaien van de schroefdop doet me denken aan olijfolie, jenever of ander spul. Alsof ik aan de fles ben. Neen, ik ben wijnliefhebber en daarom ligt mijn vertrouwde kurkentrekken nog altijd binnen handbereik! 

Reacties (1)

Reactie van W.Franken - woensdag 6 mei 2009, 15:36:43
Bedankt, nu weet ik al veel meer van kurketrekkers. De wijze les zal ik onthouden: Gooi nooit een oude K. weg, voordat je een betere gevonden hebt.