Wijn en Wijn.nl

U bevindt zich hier: Blog

Twintig jaar langer gezond met wijn

vrijdag 27 februari 2009 - 16:14:36 - Door:

Dat een glaasje per dag gezond is weten we al uit heel veel onderzoeken. Vooral de antioxidanten in rode wijn hebben veel goed nieuws gebracht. Voor het eerst is nu een onderzoek onder ouderen gedaan over de relatie van het glaasje wijn en de algehele gezondheid. Opnieuw goed nieuws voor wijnliefhebbers: genieten kan maar liefst twintig jaar langer zonder gezondheidsklachten!

Meer dan 4000 mensen, gemiddeld 60 jaar oud, deden mee aan het onderzoek voor het Amerikaanse Journal of Epidemiology. Degenen die regelmatig een glaasje dronken (niet meer dan 15 glazen per week) kregen gedurende 20 jaar minder gebreken dan degenen helemaal niets of juist veel meer dronken.

Maar volgens mij klopt er iets niet. Ik geloof er niets van dat wijn als medicijn gedronken kan worden en ook niet dat je hier iets heilzaams van moet verwachten. Ze noemen dit “Evidence Based Research”, als de getallen kloppen klopt ook de conclusie.

Wat in dit soort onderzoeken niet wordt meegenomen is de levenskwaliteit van de wijnliefhebber. Wijnliefhebbers genieten meer van het leven, ze zijn gemiddeld optimistischer en kunnen beter relativeren. Het glaasje wijn hoort bij een ‘way of life’ en niet bij de pillen en poeders op het nachtkastje.

Wie geen wijn drinkt is in veel gevallen een principieel mens. En van principes wordt je niet gelukkig. Wie teveel wijn drinkt kent geen zelfbeheersing en gaat voor het genot op de korte termijn. Er zijn ongetwijfeld meer factoren die bij deze typen een rol spelen, maar ze missen toch die ‘Joye de Vivre’ om het maar eens in de taal van de wijn te zeggen.

Het geheim

Geniet van het leven. Ook dat doe je niet vanwege de wijn. Het is levenslust en levenskunst. En dat wijn daarin een rijke aanvulling geeft is heel plezierig. Ik zou best eens willen weten welke wijn onder deze categorie valt. Die is beslist voller dan een omfietswijn en rijker dan een ‘Medaille d’Or’.

Wie zo’n wijn kent mag het zeggen. (reageer!) Wijnliefhebbers gaan voor de verassing en zoeken hun wijn met smaak uit. En dat kun je kennelijk heel lang volhouden! Er valt nog zoveel te genieten.

Wijnzoekmachine

Kijk ook eens in onze wijnzoekmachine! Vind die ene wijn uit duizenden!