Wijn en Wijn.nl

U bevindt zich hier: Blog

Proef eens een doos!

zondag 15 februari 2009 - 21:00:43 - Door: Karel Hoenderdos

Waarom een proefdoos zo heet? Geen idee. De doos is niet te verteren. Maar de bedoeling is helder: bestel een doos met zes verschillende wijnen en je krijgt een feestje in huis! En meestal is er nog een prijsvoordeel: de som is minder dan de delen. De wijnwinkel wil mij graag verleiden om zijn topwijnen te proeven, dus ik laat mij graag verleiden. Wat dacht je van zes Barolo’s om eens en voor altijd te weten hoe koninklijk deze koningswijnen zijn. Nodig je vrienden uit en voor € 306,60 heb je een onvergetelijke avond met wijnen die 93 en 94 punten kregen! Een tikje aan de prijs? Voor nog geen € 30,-- maak je al een ‘rondje Italië’. Wij maakten een vergelijking tussen allerlei pretpakketten. Het levert een interessant palet op aan thema’s, landen, en andere speelse combinaties. Zo kun je in één pakket een rondje Sicilië doen, om maar even in Italië te blijven. Maar zelfs voor de liefhebbers van Chardonnay is er een proefdoos. Wie denkt dat Chardonnay gewoon Chardonnay is, zal na deze proefdoos beslist anders naar de wijnmakers kijken. Want met dezelfde druif kun je een aardige slobberwijn maken en een topwijn! Van allerlei druivenrassen is er een proefdoos. Of van een regio, zoals prachtig een Elzaspakket voor € 39,95.

Het leukste is als je op één avond alle flessen open maakt, goed op temperatuur en dan vergelijken. Zo blijft wijn wat het moet zijn: een verrassend avontuur. Wat heb je aan een doos van zes omdat die fles al jaren goed van smaak is? Veel wijnliefhebbers kopen op zeker: “die wijn is altijd goed.” Maar wat wordt het leven dan saai. Wie bijvoorbeeld denkt dat Rosé niet ‘zijn ding’ is raad ik aan een proefpakket Rosé te bestellen. Wacht even op het eerste voorjaarszonnetje en je zult ontdekken dat er heel veel fruit in één glas Rosé kan!

Ik heb pas een rondje Argentinië gedaan en nu volgt een rondje Californië, een voor mij nog onontgonnen gebied. Als er maar goede informatie bij zit. Zes onbekende flessen kan nog zo spannend zijn, ik wil wel weten wat ik drink.
Wie is de wijnmaker, wat zijn de druiven, het verhaal over het domein dus, de terroir. Een goede webwinkel is beter dan de beste supermarkt omdat de informatie beter is.
Het avontuur kan dus beginnen. We hebben een hele collectie proefdozen voor je verzameld: kijk en vergelijk ze hier.