Wijn en Wijn.nl

U bevindt zich hier: Blog

Genept met wijn of nepwijn?

zondag 25 januari 2009 - 12:35:58 - Door: Karel Hoenderdos

Een van de grote twisten tussen de ‘Oude Wereld’ en de ‘Nieuwe Wereld’ is het geknutsel met wijn. De oude wereld laat wijn rijpen en dat proces is een kwestie van tijd + ambacht. De nieuwe wereld zegt ‘tijd is geld’ en ‘ambacht is techniek’. Volgens die methode vinden ze het ene recept na het andere uit. In plaats van dure eikenhouten vaten kun je ook houtsnippers in een wijnvat hangen. Het is niet alleen goedkoper, de smaakontwikkeling gaat ook sneller. Alsof je met theezakjes werkt: een vleugje van dit en een vleugje van dat, smaak is slechts een compositie. Maar hoe imiteer je de leeftijd van wijn? Ook daar is wat op gevonden: de wijn wordt door ionisatiebuizen gespoeld waar ze kort ‘belucht’ worden en het resultaat is verbluffend! De oogst van afgelopen jaar proeft als een tienjarige klassieker. En die ‘nep’ die moet je niet willen zeggen de ‘oude’ wijnboeren.

Het grappige is dat ook onder wijndrinkers deze controverse bestaat: die nieuwe wijnmagie is misschien wel leuk en lekker, maar je moet ze niet echt serieus nemen. Aardig voor bij de borrel, maar niet voor het ‘ moment suprême’. Het zijn de echte wijnkenners die vinden dat traditie boven alles gaat. De nieuwe wijndrinkers doen niet zo moeilijk, hun adagio is: smaak, that’s all.

Toch is de vraag waar dit toe leidt. Want tot nu toe zijn de ‘smaakmakers’ bezig de ‘oude tradities’ te kopiëren. Maar de volgende stap kan zijn: de oude wijnen te overtreffen. Of: smaakcomposities te maken die volgens de oude methode niet mogelijk zijn. Als ik een tintelend frisse witte wijn wil, met een vleugje muskaat en een laag alcoholgehalte: geen probleem voor de nieuwe wereld! Maar of dat nog wijn mag heten? Voorlopig wordt dit gevecht bestreden via de etiketten: de oude wereld vind dat je het recept van nieuwe wijn op het etiket moet zetten. Dan weet je tenminste zeker dat je genept wordt.

Ik houd van puur en ambachtelijk en liefst biologisch. Je proeft dan zelfs de paardensporen door de akker en de zweethanden van de plukkers. Je proeft de liefde van generaties wijn maken in donkere kelders. Wijn is voor mij een verhaal. En dat verhaal koop je niet in de supermarkt: daar staat een kille fles met een warm etiket te roepen “koop mij… van / voor….” Prima voor bij de pasta. Maar met mijn geliefde bij de openhaard…dan drink ik iets PUURS! En dat verhaal vindt je bij de wijnen die je in de webwinkel koopt: 100% informatie, 100% wijn!