Wijn en Wijn.nl

U bevindt zich hier: Blog

Wijn wordt Whisky

woensdag 14 januari 2009 - 20:14:34 - Door: Karel Hoenderdos

Er is een prachtig oud verhaal waarin water veranderde in wijn. Zover ik weet is dit een eenmalig wonder geweest, niemand heeft dit kunnen herhalen. Maar in datzelfde verhaal roept de ceremoniemeester verbaasd uit: “je hebt de beste wijn voor het laatst bewaard!”  En dat proberen de wijnboeren nog steeds: de beste wijn kun je zelf maken! Onafhankelijk van de hoeveelheid zon of regen, wijn wordt op smaak gecomponeerd. We noemen dat BLENDEN. En toen ging het mis...

Er is niets nieuws aan blenden, want elke oude wijnregio deed al verschillende duivensoorten in wisselende verhoudingen bij elkaar. Binnen de grenzen van de ‘Apellation Controlé’  was dat nauwkeurig vastgelegd. Maar de nieuwe wijnlanden hebben geen last van die AC-regels en blenden dat het een lieve lust is. Het beroemde Californische wijnhuis Ernest & Julio Gallo is daar groot mee geworden. Ik heb het vermoeden dat meer dan de helft van de wijn in Nederland inmiddels een blendwijn is. Is dat nu een goede trend of niet? Ik heb mijn twijfels.

Voordeel van blenden: als wijnliefhebber krijg je precies wat je verwacht. De wijnen worden op smaak gecomponeerd, krijgen meestal een eigen merknaam en in de meeste gevallen verdwijnt zelfs het jaar van de oogst van de fles. Zo stel je een wijn samen die ongeacht de oogst elk jaar optimaal aan de smaakcompositie voldoet. Het is een merkrecept geworden.

En daar begint precies het nadeel: als het oogstjaar niet meer telt en als de zon en het ‘terroir’ uit de wijn weg gefilterd zijn, dan is elke sensatie of verrassing verdwenen. Je hoeft geen wijnproeverij meer te houden, alles klopt zoals het bedoeld is. En de absolute top van deze maakbaarheid is de “doe-het-zelf-kit”  waarmee je zelf je wijn kunt blenden (zie foto). Zij houdt van mild, jij houdt van krachtig? Geen probleem schat, we blenden zelf!

Ik las deze week over de ‘beste Whisky ooit’. Het recept: maak een blend van de beste vaten van de beste brouwers en je krijgt een superwhisky. Het is te verwachten dat we met de wijn ook die kant op gaan. We krijgen dan medailles voor de beste blend. En die fles kun je dan jaar na jaar kopen.

Maar wat saai….!

Ik kies toch liever voor een wijnreisje langs de Chateaus, waar de ambachtelijke wijnboer met zijn voeten in de drab staat en waar hij vertelt over het seizoen, wanneer de wijn op dronk is en welke van zijn wijnen uit het verleden nu tot heerlijkheid zijn gerijpt.

Die wijnen vind je niet op de merkschappen in de winkels, die vind je bij de webwinkels via WIJNenWIJN.nl!

Reacties (2)

Reactie van w.j.h.f. - donderdag 15 januari 2009, 21:11:55
Drink nooit whiskey zonder water, maar drink vooral nooit water zonder whiskey.
Hoe zou die geblende wijn smaken met water??Geef mij het allebei maar puur.
Reactie van k.f.h. - zondag 18 januari 2009, 15:55:19
Er zijn altijd mensen die menen water bij de wijn te moeten doen. dat lijdt zelden tot sensaties van goede smaak