Wijn en Wijn.nl

U bevindt zich hier: Blog

Wijn in blik, Wijn met een rietje, Wijn helemaal anders?

dinsdag 6 januari 2009 - 19:58:06 - Door:

Nu de kurk is vervangen door de schroefdop is de volgende stap de overgang van glas naar PET. Wijn is dan een doordrinkproduct geworden zoals cola of pils. En dat is nog maar het begin. In verschillende Europese landen zijn heel succesvolle introducties gedaan met wijn in blik. Vorig jaar is het bekende 20cl tetra-pakje met rietje ook enthousiast ontvangen. Is dit wat jij wilt met wijn???

Verpakking als onderscheid

De Europese wijnplas zal toch op een of andere manier in ons winkelmandje moeten vallen zal de gedachte geweest zijn. Leuke foto’s van jongeren met een blikje wijn op de discovloer doen het natuurlijk goed. En voor je het weet is zoiets een rage. Maar het gevaar dat een hype zo weer over is, is minstens zo groot. Dus: top of flop? Wijnkenners gruwen er van, dat is zeker. Maar welke hippe consument zal zich iets aantrekken van de traditionele wijnkenner? Lekker en leuk, als dat maar goed zit.

PET

Een soort superkunststof: smaakloos, reukloos, glashelder en beter voor het milieu. (Veel minder energiebelasting bij productie en transport, goede recycling). Maar het voelt zo goedkoop aan….
Ik ben bang dat de bekende flessen die je nu voor drie of vier euro koopt prima in dit segment passen. Maar niet om jou het voordeel te geven, er is gewoon meer marge voor de handel beschikbaar. Dus winst voor jou en mij? Het gewicht misschien, that’s all.

Karton

De Bag-in-Box is een grandioos succes, van 1,5 tot 5 liter lekker tappen en beter houdbaar dan de fles. Nu dus ook als drinkpakje in 20cl. Maar wees niet te snel met je oordeel: het rietje is werkelijk high-tec innovatie: vier micro uitgangen maken dat de wijn breder op de tong komt en de smaaksensatie is daarmee sterk verbeterd. Een prima picnic/vakantie product, 20cl is ook nog onder het toegestane promillage dus je kunt er mee thuis komen! Waar ik alleen bang voor ben is dat het weer zo’n supergoedkope slobber zal zijn, net als die neplimonades. En dat kun je met wijn niet maken!

Blik

De eerste pogingen waren gewoon wijn in de bekende blikjes aftappen. Simpel concept en best handig. Ook hier geld de smaak als meest kritische factor: doe er alsjeblieft een lekkere wijn in en kom direct met twee rode en twee witte smaken. Toch blijf ik van mening dat wijn iets beters verdient dat het strandblikje. En dat is er nu binnenkort: een prachtig designblik in de vrom van een kleine flesje! Wow! Helaas is de proef zo succesvol verlopen dat het direct was uitverkocht. Reken maar dat ze terugkomen, op volle sterkte!

Eenmalig glas

De absolute top in disposable: een prachtig wijnglas, goed dicht geseald als de yoghurtbekers. Wie nu nog meent dat wijn in eenmalige verpakking geen kans van slagen heeft mag het zeggen!

Bestellen via WIJNenWIJN?

Helaas. Onze dertien deelnemers hebben nog niet deze innovaties beschikbaar, het zijn echt supermarkt-gadgets voorlopig. Toch zou ik het leuk vinden als ook deze items via onze site bechikbaar zouden komen. Want de wijndrinker is innovatiever dan de supermarkt. Stel je wilt het kopen, waar ga je dan heen? Precies! Naar WIJNenWIJN natuurlijk....