Wijn en Wijn.nl

U bevindt zich hier: Blog

Bubbelt Cava en Prosecco net als Champagne?

vrijdag 19 december 2008 - 20:16:40 - Door: Karel Hoenderdos

Wat we voor het gemak Champagne noemen is meestal geen Champagne. Dat is het probleem van succes: je bent een merk, je wordt een soort. Je zet ‘maggi’ op je boodschappenlijstje en je komt met een B-merk smaakversterker thuis. Champagne doet haar uiterste best haar naam te beschermen, maar toch kopen we iets anders.

Er zijn al heel wat proefpanels geweest die wilden bewijzen dat alleen Champagne uit Champagne smaakt als Champagne….. en proefpanels die het tegendeel wilden bewijzen. Dat zegt al genoeg natuurlijk. Net als de prijs. Proefpanels bewijzen dat een fles Champagne van € 25,-- niet beter hoeft te zijn dan een fles bubbels van € 7,50. De “best geteste van de consumentenbond” zijn meestal geen toppers uit de beroemde Champagnestreek. 

Bovendien: wat proef je nog na 10 oliebollen, hartige hapjes, salades en de rest van de feestdis? Als het maar bubbelt is voor de meeste consumenten het devies. Dat gaat me toch te ver. Dit is geen pleidooi voor “bubbel maar wat aan”. Laten we als wijnliefhebber toch even meer aandacht geven aan dat moment van de jaarwisseling. Als om 23:59 uur de kurk laten knallen, elkaar omhelzen en het nieuwe jaar binnengaan dan mag daarbij onze goede smaak niet ontbreken.

Als je dus “Champagne” op je boodschappenlijstje zet, waar let je dan op bij het kopen van iets met smaak? Daarom even de belangrijkste trefwoorden op een rijtje:

De smaakcategorieën :
Brut / Sec = droog (suikergehalte 1%)
Extra sec = het compromis tussen zoet en droog (suikergehalte tussen 1 en 3%)
Demi sec (soms ook ‘Dry’ genoemd!) = licht zoet(3-5% suikergehalte, vooral geliefd bij dames)
Doux = zeer zoet, voor liefhebbers (8-15% suikergehalte)

De herkomst:
Crement: mousserende wijn uit andere streken in Frankrijk
Cava: mousserende wijn uit Spanje
Prosecco: mousserende wijnen uit Italië
Lambrusco: rode mousserende wijn uit Italië

Specialiteiten
Millésimé Champagne: gemaakt uit de pluk van 1 jaar (op het etiket vermeld)
Blanc de Blancs: uitsluitend uit witte druiven gemaakt (meestal wat milder van smaak)

Hoe vind je een Champagne die gegarandeerd iets te vertellen heeft?
Via WIJNenWIJN.nl kun je vergelijken! Lees vooral de beschrijving die de wijnwinkel geeft bij de mousserende wijnen, want er is groot verschil in smaakbeleving. Wij tellen nu:
82 echte Champagnes
53 Cava’s
31 Prosecco’s
En tussen als deze bubbels zitten echt pareltjes. Wat dacht je van een beroemde naam als Clairette de Die, biologisch geteeld en gerijpt, waarin o.a. de Muscatdruif verwerkt is: een droomwijn uit de Drôme!