Wijn en Wijn.nl

U bevindt zich hier: Blog

Moscato, Muscat, Muskateller… Mmmmmm!

donderdag 11 december 2008 - 19:45:04 - Door: Karel Hoenderdos

Sommige wijnen zijn hipper dan andere wijnen. Hoe dat komt is niet te verklaren. Het ene jaar is Rosé een duf damesdrankje, het andere jaar is het een hit op alle terrasjes. Prosecco is dit jaar heel hot (hoewel je beter cool kunst serveren), maar veel wijnliefhebbers nemen deze ‘limonade’ niet echt niet serieus.

Wat je nu absoluut gedronken moet hebben: Moscato. Neen, geen wijn uit Moskou. En de Muskateller komt niet van de Musketiers. Deze exotische namen zijn allemaal afkomstig van die ene onovertroffen oerdruif: de Muskaatdruif. Alle grote wijnlanden proberen hier wijnen van te maken die in het topsegment horen. Daarom is de druif bekend in het Italiaans, Spaans, Frans, Duits en in veel andere talen. Meer dan 16 grote wijnlanden roemen deze kruidige druif, waarin de muskaatsmaak inderdaad herkenbaar is.

Over het algemeen zijn het zoete wijnen, waarvan de bekendste uit het Rhonedal komt: Muscat de Beaumes-de-Venise. De Noord-Italiaanse regio’s leveren ook prachtige muskaatwijnen: de Moscato. Gelukkig komen er ook steeds meer droge wijnen van de muskaatdruif, o.a. uit de Elzas. De druif heeft namelijk zulke bijzondere en krachtige aroma’s dat het niet puur zoet hoeft te zijn. Daarom is het even opletten bij het kopen van Moscato: standaard is zoet.

Heerlijk als aperitief of bij het ijsnagerecht. Maar wat dacht je van de combinatie met verse aardbeien of een citroengebakje. Er valt heel wat te combineren bij deze wijnen, want hoe krachtiger de smaak hoe beter hij past bij heel uitgesproken toetjes!

De Fransen roemen deze wijn als ‘Or Pur’ (puur goud). Dus ik zou het maar eens proberen. Voor zover er wijnen zijn die ik me nog herinner qua smaaksensatie, dan was dit de eerste en meest imposante: een muskaatwijn bij het dessert in het Amstelhotel! Die wijn heb ik nooit meer ergens gevonden, onvergelijkbaar!

Maar let op: niet alle Muscat op het etiket is Muskaat! De bekende Muscadet uit de Loirestreek komt van de Melon-druif, een heel andere categorie dus. De wijn in de afbeelding wordt door velen geroemd en is via WIJNenWIJN te bestellen bij wijnklik.nl. Het is maar een hint....

Zoek, vind en vergelijk alle Muscat wijnen via WIJNenWIJN.nl