Wijn en Wijn.nl

U bevindt zich hier: Blog

Kerstwijn, bestaat dat?

woensdag 10 december 2008 - 18:54:52 - Door: Karel Hoenderdos

Ik zoek wijnen op twee plaatsen: bij WIJNenWIJN.nl en als ik het daar niet vind dan ga ik naar Google. Ik heb eens gezocht op “kerstwijn” en dan krijg je een vreemd resultaat. De meeste hits gaan over cadeauwijnen in geschenkverpakking. De tweede grote groep zijn de wijnen voor in een kerstpakket. Maar eigenlijk kom je niet bij mooie kerstwijnen uit. Of bestaan die niet?

Wijn cadeau geven is knap lastig, want welke wijn zal in zijn of haar smaak vallen? En kan ik een tip geven bij welk moment die wijn past? Zo wordt het voor de ontvanger ook een lastig avontuur. En kerstpakketwijn: bewaar me, dat zijn de restanten van € 2,50 of minder. Neen, wijn koop ik om te drinken, dat lijkt me toch waar wijn voor bedoeld is. Maar hoe vind ik de wijn die het genot van mijn kerstdagen vergroot?

Ik kan me niet voorstellen dat iemand een fles J.P.Chenet opentrekt met de kerstdagen, want je wilt toch wel iets proeven lijkt me. Als ik de kilo’s papier mag geloven die mijn brievenbus in komen dan is kerst één groot diner. Met de familie aan tafel genieten van heerlijke gerechten is natuurlijk een prachtig moment. Maar het valt niet mee om in zo’n overvloed aan smaken bij de verschillende gangen de ideale wijn te selecteren. Hij wordt al snel te slap of te overheersend. Voor een goede wijnkeuze bij een uitgebreid diner heb je eigenlijk advies nodig van je webwinkelier. En wat blijkt: de meeste webwinkeliers blijken gewoon heel aardige mensen te zijn die graag je email beantwoorden! Niks onpersoonlijk, integendeel!

Maar vraag nooit naar een kerstwijn, want dat begrip bestaat niet in de wijnwereld. Er zijn twee mogelijkheden: als je het menu kent (voorgerecht – hoofdgerecht – nagerecht) dan geven de webwinkeliers van WIJNenWIJN.nl een serieus advies om er een topdiner van te maken. En voor die fles die je samen op de bank drinkt bij de kaarsen en een plankje kaas: daarvoor wil de webwinkelier graag weten wat je smaakvoorkeur is. Fruitig, soepel en geurig levert een heel ander advies op dan krachtig, stevig en kruidig. Beschrijf je wijn naar wat je wilt proeven, niet naar land of streek. Want het land is geen indicatie voor smaak of kwaliteit. Laat je dus eens verrassen en maak je eigen kerstpakket: een doos met zes kerstwijnen kun je helemaal zelf samenstellen!
Dan is de webwinkel duidelijk een stap verder dan de supermarkt: meer keus, betere informatie en gemakelijk thuis bezorgd... Fijne kerstdagen!